Tuesday, 17 May 2011

tak nak ke body cun, tak kena penyakit?

cuba korang tengok depan cermin panjang yang boleh nampak satu badan korang. cuba selak sikit baju tengok perut korang. cuba tengok peha korang pulak. ini bukan entri porno. ini adalah entri kesihatan.

ada tak lemak2 yang tersembul keluar? kalau perut tu boleh tak agaknya digenggam dan ditarik? kalau boleh, ye anda perlu melakukan perubahan!

ini bukan nak suruh cantik je tau. memang lah cantik kalau perut slim melim tapi lemat perut ni sememangnya tak baik untuk kesihatan. bahagian lemak paling tak baik lah. lemak perut berkait langsung dengan penyakit jantung, diabetes dan sesetengah jenis kanser.

oh begitu juga dengan lemak2 di bahagian badan lain ye. bukan bermakna bahagian lain ok kalau ada lemak. semua pun boleh membawa penyakit.

jadi, cuba lorang lihat balik apa yang korang makan sehari harian. cuba amalkan cara pemakan yang lebih sihat. kurangkan lemak2 jahat.

dan exercise lah sikit. buat cardio excercise macam jogging or skipping. aerobic ke. bukak je youtube belambak free aerobic moves.

kenapa aku tiba2 jadi penyihat ni? hehe entahlah baru sedar. lagi2 hidup kat uk ni. makan fast food je keje.

jadi marilah rakan2 kita semua berubah menuju kehidupan yang lebih sihat!

1 comment: